End of Season Sale - Spar op til 60 % på udvalgte varer -- days --:--:-- KØB NU

Sådan vælger man den rigtige fodbold til børn og voksne.


Alt kan være en fodbold med en lille smule fantasi. Dem, der leder efter en normal fodbold, burde dog kende til svarene på et par grundlæggende spørgsmål. Der findes en række størrelser og typer af fodbolde. Hvem, hvor/på hvad og hvor ofte skal bolden bruges vil være de vigtigste spørgsmål. 

Fodbolde efter størrelse

Fodboldstørrelser går fra 1 til 5. De mindste fodbolde er designet primært til brug af børn, idet de er nemmere at kontrollere og lettere på kroppen, da de vejer mindre. 

  • Fodbolde i størrelse 5: er generelt den mest brugte fodbold. De er brugt til kampe og konkurrencer af børn og unge i alderen 12 og opefter. Det er dog ingen undtagelse, at yngre børn også spiller med denne størrelse bold. Diameteren af en størrelse 5 bold er omkring 22 cmVægten af en størrelse 5 fodbold varierer fra omkring 410 til 450 gram. Den eneste undtagelse er letvægtsbolde til strandfodbold, og futsal bolde, der er dedikeret til indendørs fodbold. Disse er en smule mindre (på trods af at være mærket størrelse 5) og er en smule tungere for at have et lavere "bounce".
  • Fodbolde i størrelse 4: brugt til træninger og kampe for børn i alderen 8 til 12. Diameter: næsten 21 cm. En smule lettere, med en vægt på omkring 350 gram. 
  • Fodbolde i størrelse 3: til børn på 8 år og yngre. Diameter: 19 cm. Vægten på denne specifikke størrelse er omkring 290 gram.
  • Fodbolde i størrelse 1 og 2 (diameter ca. 15 cm) dedikeret til de yngste boldspillere. På grund af deres størrelse kan du medbringe dem stort set over alt, så de er en perfekt gave, souvenier og et perfekt værktøj til at arbejde på ens teknik.

Du kan også støde på en speciel størrelse 4,5 når du er på udkig efter freestyle bolde. Skillballs er en smule mindre og mere klæberige, så det er nemmere at udføre tricks med dem.

Fodbolde efter overflade

Ja, fodbold kan spilles stort set over alt og med hvad som helst, dette er en af grundene til, at det er så populært. At spille med den rigtige bold på den rigtige overflade, som bolden er lavet til, forlænger dens levetid og i visse tilfælde forbedrer oplevelsen
Udover skillballs som bruges til freestyling, hvor bolden er i luften det meste af tiden, er der også futsal bolde. En smule tungere og med lavere "bounce", gør at disse bolde bliver benyttet til indendørs fodbold. Derudover er der også letvægtsbolde designet til at spille med bare fødder på stranden. Der er også mere holdbare fodbolde, som tåler at spille på beton. Den mest almindelige er dog stadig fodbolde til græsplæner. 


Fodbolde efter kvalitet

Den rigtige form, størrelse, vægt, tryk og vedligeholdelse af disse kriterier over tid, også boldens "bounce" og vandabsorbering. Disse er de målinger, som FIFA observerer, når det kommer til at tildele kvalitetscertificering til deres bolde.  En fodbold kan få en af de følgende tre: 

Fodboldes certificeringloga certifikátů kvality FIFA

1. Den højeste kvalitet af en fodbold er garanteret af FIFA QUALITY PRO klistermærket. Alle premium-kampbolde har det. Alle professionelle liga- og internationale kampe, Champions League og Verdensmesterskaber inkluderet, spilles med disse. Elitehold træner selvfølgelig også med dem. Deres pris starter fra omkring 500 kroner.

2. Andet kvalitetsniveau er FIFA QUALITY klistermærket. De fleste af disse fodbolde findes i træningsbolde sektionen. De er også velegnede til konkurrencekampe i den ikke-professionelle kategori. Det er den gyldne middelvej i forholdet mellem pris-ydeevne

3. Så er der IMS (Internation Matchball Standard). Dette klistermærke garanterer, at en bold opfylder de grundlæggende FIFA krav til en kvalitetsbold. Disse fodbolde er primært til fritid eller træningsbolde.


De billigste fodbolde har ingen kvalitetsmærker. Det betyder nødvendigvis ikke, at de er af dårlig kvalitet, fordi FIFA-testen er frivillig, og det afhænger af de enkelte producenter, om de er interesserede i at få det til de specifikke produkter. Flere andre forhold afspejles også i prisen på bolde. For eksempel de anvendte materialer og produktionsmetoden

Fodbolde efter materialetype

En fodbold består af to hoveddele. Både den indre og den ydre del kan fremstilles på flere måder og af foreskellige materialer, hvilket har direkte indflydelse på prisen.

Den indre del - blæren
Den indre del af fodbolden - gummiblæren - kan enten være af latex, butyl eller gummi.
En latexblære bruges til de bedste kampfodbolde. Det giver den bedste kontakt, flyvemønster og har et "bounce" af høj kvalitet. Den skal pustes op oftere sammenlignet med butylblæren. 
Butylblærer er mest brugt til træningsbolde og også nogle kampbolde. De holder lufttrykket meget bedre, og fra et langsigtet perspektiv er de mere holdbare end bolde med latexblærer. Deres flyvemønster er stadig rigtig godt. De har dog en tendens til at være en smule hårdere og tungere. De billigste bolde har en gummiblærer indeni. Denne holder lufttrykket i længst tid og er mere holdbar, men den vil ikke give en ligeså god kontaktflade eller flyvemønster som de andre to. 

Ydre lag - Overflade
Tre hovedmaterialer, ligesom med den indre del, er brugt til fodboldens ydre lag. PU – Polyuretan, PVC – Polyvinyl chloride, eller en blanding af de to.
Kvaliteten af det øverste lag kan genkendes ved første berøring. Den bedste kontakt med bolden er polyuretan, som danner et blødt lag på overfladen. Derudover har de moderne fodbolde et finere eller grovere overflademønster der yderligere forbedrer kontakten. Normalt er billigere bolde med en glat overflade mere modstandsdygtige over for vand, men de glider på en våd overflade og er ikke så nemme at håndtere.

Fodbolde efter produktionsmetoden

Fodbold er i konstant udvikling. Grunden til det er selve bolden. Den brune læderbold (som var i stand til at absorbe en masse vand og gjorde det) blev gradvist omdesignet til den generelt afbillede fodbold, der ser sådan ud: ⚽ 32 sorte og hvide paneler i form af en femkant blev introduceret i 1970'erne. Som tiden går og teknologien udvikler sig, vil forskellige bolde med færre paneler og af foreskellige former og farver blive introduceret. Hver producent kommer med deres egen form og panellayout. Den største forskel på nutidens fodbold er i hvordan panelerne er forbundet med hinanden.
Fodbolde kan opdeles i sømløse og dem med synlige sømme. Sømøse fodbolde er sammensat ved varmeforsegling. De er mere holdbare, vandafvisende og har et bedre greb, hvilket betyder meget bedre kontrol. De bolde med synlige sømme er enten hånd- eller maskinsyet. De mest avancerede bolde er produceret af en kombination af de to metoder. 

Sådan passer du på fodbolde

Korrekt pleje forlænger levetiden. Det gælder også for en fodbold. Det er godt at fjerne alt snavs efter en kamp, idet det kan skade og ødelægge det øverste lag over længere tid. Metalnålen burde fugtes, før den pustes op (vand eller spyt gør tricket) for at du ikke skader blæren eller ventilen. Trykket i bolden skal være mellem 0,6 og 1,1. Det ideelle tryk for en bestemt bold kan være synlig lige ved ventilen. Hvis ikke, eller hvis du ikke har en trykmåler med dig, skal du følge din intuition og ikke puste bolden for meget op for at beskytte sømmene. Opbevar din bold ved stuetemperatur over 15° C, og lad ikke bolden stå udenfor om vinteren, heller ikke på en varm overflade for at tø den op. Og vigtigst af alt: brug bolden så ofte som du vil, og nyd spillet!